T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / KÖRFEZ - Halide Edip Adıvar Ortaokulu

Ders başarısı genel bilgiler

 

DERS BAŞARISI ÜZERİNE GENEL BİLGİLER

 

Sevgili Öğrenciler;

            Bu yazı ile ders başında geçirmeyi planladığınız zamanı ayarlamanız, ders başarınızı olumlu yönde harekete geçirmeniz ve öğrenme kapasitenizi artırmanız amaçlanmaktadır. Öğrenme konusunda atmanız gereken ilk adımın bir amaca yönelik olmasından yola çıkarak mutlaka bir amaç belirlemeniz gerekmektedir. Bu amaca ulaşmak için yapacağınız çalışmalar ve atacağınız adımlar sizlere başarıyı getirecektir. Belirlediğiniz amaca yönelik yapacağınız planlama çalışmalarınızın etkili olmasını sağlayacak aldığınız doyumu yükseltecektir. Çalışmada plan, ne zaman, nerede, nasıl ve hangi yol ve yöntemlerle çalışacağınızı belirterek size yol gösterecektir. Bunun için atmanız gereken adımlar şöyle sıralanabilir:

  1. Bir bireysel çalışma planı hazırlayın.
  2. Bu plan ile hangi dersi ne zaman çalışacağınızı, dinlenmeye ve eğlenmeye ne kadar zaman ayıracağınızı belirleyin.
  3. Ders zamanlaması 40+10+10 = 60 dakika şeklinde ayarlanabilir (40 dakika ders 10 dakika tekrar 10 dakika dinlenme şeklinde ayarlayabilirsiniz)
  4. Eğlenmek için ayıracağınız zaman da ise zevkleriniz arasında tercihler yaparak haftanın değişik günlerine dağıtın (o gün için arkadaşlarınıza zaman ayırmışsanız başka bir eğlenceye zaman ayırmayın).

 

Ders çalışmada çalışma ortamınızı en iyi şekilde ayarlamak için;

 

  1. Ders için gerekli bütün malzemeleri elinizin altında ulaşabileceğiniz bir yerde tutmalısınız.
  2. Çalıştığınız ortamın sessiz olmasına dikkat edin.
  3. Ortamın havalandırmasına dikkat edin. Çünkü beyin oksijenle çalışır.
  4. Mutlaka masada ders çalışın.
  5. Dinlenme aralarında kesinlikle televizyon vb. dikkat dağıtıcı araçları seyretmeyin.

 

Ders çalışmanın koşullarını hazırladıktan sonra biraz da öğrenmenin etkili yöntemleri üzerinde durmak gerekir. Öğrenmenin en etkili yolu iyi okumaktır. Okumanızı ilerletmek için;

  1. Değişik yazılar okuyun.
  2. Belirli bir süre içinde belirli bir yeri okumayı hedefleyin.
  3. Kendinizi daha çok okumaya zorlayın.
  4. Okurken ana düşünceye ulaşmaya çalışın.
  5. Okumayı dudaklarla değil, beyninizle yapın.
  6. Okurken dikkatinizin dağılmamasına özen gösterin ve dikkatinizi konu üzerinde toplayın.

 

Dikkat; belli bir konuyu öğrenmek için gösterilen zihni bir çabadır. Eğer dikkatinizi toplayamıyorsanız, öncelikle dikkatinizin dağınıklığının nedenini bulmalısınız. Bunun nedeni;

  1. Duygusal sorunlar(bunların çözümünde bazen sorunlarınızı bir başkasına açmak çözüm olabilir)
  2. Çalışırken gereksiz ayrıntılara dalmak.
  3. Çevrede olumsuz uyaranların olması (müzik, tv, poster, afiş vb).
  4. Düzensiz ve amaçsız çalışma.

Ders çalışırken en önemli ayrıntı not almayı bilmektir. Böylece gereksiz her şeyi öğrenme yerine gerekli bilgileri öğrenir ve akılda tutarsınız. Öğrenmede basılı araçlardan yararlanmayı bilmelisiniz. Ders kitapları, kaynak kitaplar, ansiklopediler, dergiler, gazeteler ufkunuzun ve bilgi dağarcığınızın gelişmesine yardımcı olur.

Öğrenmeyi gerçekleştirdikten sonra öğrenilenlerin sınanma yolu sınavlardır. Sözlü ve yazılı sınavlar bilginizi kanıtlamanın yoludur. Eğer günlük çalışma yapmışsanız, sınavlara hazırlanmak hiç de zor değildir. Genel tekrarlarla konuyu çok kısa sürede kavrayabilirsiniz.

Sistemli bir şekilde sınava hazırlanın. Amaç sadece yüksek not almak olmamalı, öğrendiklerinizin kalıcı olmasını sağlamak olmalıdır. Öğrendiklerinizi bir gün bir yerlerde mutlaka kullanacaksınız, bunu aklınızdan çıkarmayın.

Sınava belli bir plan ışığında hazırlanmış, konuları öğrenmede kendisi için en uygun yol ve yöntemleri geliştirebilmiş bir öğrencinin, başarısız olması imkânsızdır. Bu durumda olan bir öğrencinin kendine güvenmesi, inanması ve bu yönde çabalar içinde bulunması beklenir. Tüm bunlardan yola çıkarak kendinize güvenin ve kendinize inanarak çalışmalarınızı yürütün.

 Teşekkür eder ve başarılar dilerim.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.09.2015 - Güncelleme: 13.03.2023 13:26 - Görüntülenme: 1352
  Beğen | 812  kişi beğendi