T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / KÖRFEZ - Halide Edip Adıvar Ortaokulu

Verimli ders çalışma yöntemleri

 

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

 

VERİMLİ ÇALIŞMA NEDİR?

 

            Sevgili  öğrencilerimiz; başarıya giden yol planlı ve programlı çalışmaktan geçer. Planlı çalışmak, bir yılda bitirilmesi düşünülen işleri aylara, aylık işleri haftalara, haftalık işleri günlere, günleri ise günün saatlerine bölüştürmek ve yapılan planlamanın ışığında bu çalışmaları gerçekleştirmektir. Plan sizleri belli zamanlarda belli işleri bitirmeye yönelteceği gibi zamanınızı da etkin kullanmanızı sağlayacaktır.

           

            Çalışmanın verimli olması demek, masa başında geçirdiğiniz sürenin uzunluğu demek değildir. Yaptığınız çalışmanın size neler kazandıracağını bilerek ve düşünerek hareket etmeniz sizlere etkili çalışmanın yolunu açacaktır. Çok uzun zaman harcayarak verim elde edilmesi artık günümüz dünyasında çok da benimsenen bir düşünce değildir. Zamanı etkin kullanma becerisi gösteren öğrencilerin yeteri kadar çalışmayla yüksek verim elde ettikleri bilinmektedir. Başka bir ifadeyle verimli çalışma; amaçlarınız doğrultusunda zamanı planlı ve programlı kılmaktır. Çünkü geri dönüşümü olmayan, faizlendirilemeyen ve depolanamayan bir özelliğe sahiptir zaman. Kullanacağınız an bir başka güne devredilemez yani zaman anı kullanmaktır, değerlendirmektir. Bu açıdan bakıldığında verimli çalışmanın birinci koşulu bir amaç belirlemenizdir. Eğer bir amacınız yoksa neye göre, nasıl ve niçin harekete geçmeniz gerektiğini bilemezsiniz. Başka bir ifadeyle eğer gideceğiniz bir adresiniz yoksa nereye gideceğinizi bilemezsiniz. Belirleyeceğiniz amaç sizin adresiniz olacaktır. Amacınızı belirlerken kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

 

      Kendimi gelecekte nerede görmeyi hayal edebilirim?

      İlerde hangi mesleği yaparken mutlu olabilirim?

      Nasıl bir yaşam tarzı bana uygun olabilir?

      5–10 yıl sonra neleri başarmış olmam gerekir?

 

Bu sorular ışığında kendi amacınızı veya amaçlarınızı ortaya koyabilirsiniz. Burada önemli olan kendi belirlemiş olduğunuz hedeflerdir. Amacınızı belirledikten sonra artık ona ulaşmak için neler yapmanız gerektiğini adım adım belirleyin ve amacınıza ulaşın. Aklınızdan çıkarmamanız gereken en önemli konu belirleyeceğiniz amacın gerçekçi olmasıdır. Gerçekçi olan amaç ulaşılabilir amaçtır. Bir kere amaç belirledikten sonra yapılması gereken amaca götürecek hedeflerin belirlenmesidir. Bunun için de atılması gereken ilk adım zamanı iyi yönetmekten geçer. Bu da uygulanabilir bir planı ortaya koymakla mümkün olabilir.

 

            Zamanı etkili yönetmek kolay bir iş değildir. Özellikle başlangıçta kendinizi bu konuda zorlamanız gerekebilir. Başlangıçta katlanılacak sıkıntıların geçici ve kısa süreli olacağını düşünerek hareket etmenizin, sizlere gelecekte mutlu, başarılı ve doyurucu bir yatırım olarak geri döneceğinden emin olabilirsiniz. Olaya bu açıdan bakmak bu sıkıntıların üstesinden daha rahat gelmenizi sağlayacak, bu dönem atlatıldıktan sonra zamanı etkin yönetmek sizlerde alışkanlık haline gelecek ve belli işleri yapamadığınız zaman sıkıntı duymaya başlayacaksınız. Şunu unutmamalısınız, başarının anahtarı disiplinli çalışmaktan geçer. Disiplinden kasıt düzenli çalışmadır. Elinizden geldiğince planınıza bağlı kalın ve olağandışı bir sorun olmadığı müddetçe çalışma düzeninizi bozmayın. Aşağıda verimli ders çalışmayla ilgili bilgiler bulacaksınız.

 

 

Planlı Çalışma

 

            Çalışma planı zamanı etkin şekilde kullanmanızı, neyi, nerede ve nasıl başlayacağınıza karar vermenizi, bilgileri ne kadar öğrenebildiğini görmenizi, ne zaman çalışıp ne zaman dinleneceğinize karar vermenizi ve amaçlarınıza hangi yol, yöntem ve metotlarla ulaşabileceğinizi gösteren ve bunu kolaylaştıran bir yöntemdir. Bu yöntemin yararları şöyle sıralanabilir:

      Planlı çalışma alışkanlığı, her işe rahat zaman ayırmanızı ve yapmak istediğiniz şeyleri daha rahat yapmanızı sağlayarak içsel bir rahatlama ve huzur yaratır.

      Hangi derse ve nereden çalışmaya başlamaya karar verememekten dolayı kaybedilen zamanı önler.

      Bir ders bitmeden diğerine geçmenizi önler.

      Her derse zaman ayrılacağından, tüm derslerin aksatılmadan çalışılmasına yardımcı olur.

      Zamanı etkin yönetmenin vereceği bir güven sağlar.

      Planlı çalışmak (günü gününe çalışmak) sınav öncesi çalışma süresini kısaltır.

      Sınav kaygısını önler ve çalışma verimini yükseltir.

      Öğrenilecek konunun kısa zamana sıkıştırılması yerine, uzun zamana yayılarak daha kalıcı ve etkili olmasını sağlar.

 

Çalışma Planı Nasıl Hazırlanır?

 

            Her öğrencinin dikkat süresi ve algılama özelliği birbirinden farklıdır. İlk yapılması gereken dikkat sürenizin belirlenmesidir. Dikkat sürenizi belirleyin ve kendinize özgü çalışma planını oluşturmaya başlayın. Derslerin planını dengeli olarak yapın. Belirli derslere yoğun zaman ayırarak diğer dersleri ihmal etmeyin. Örneğin; zamanınızın planlamasını 40+10+10=60 şeklinde yapabilirsiniz. 40 dakika ders çalıştıktan sonra 10 dakika sesli olarak tekrar yapıp ardından 10 dakika dinlenebilirsiniz. Bu 10 dakikalık dinlenme bedenin gevşemesini sağlar ve öğrenmenin anlam kazanmasına neden olur.

 

Çalışma Yerinizi İyi Ayarlayın

 

            Yapılan araştırmalar yarım saatten az çalışmanın verimli olmadığını göstermiştir. Yarım saatten daha az süreler, bir kitabı karıştırmak, bir konuyu kısaca tekrar etmek, bir şiiri veya yabancı dilde bir sözcük listesini ezberlemek için kullanılabilir.

 

            Verimli çalışmada en yararlı zaman dilimleri birer saatlik sürelerdir. Araştırmalara göre yapılan en uzun aralıksız verimli çalışma süresi üç saat kadar olabilmektedir. Bir günde ise çalışmaya genellikle sekiz saatlik bir süre ayrılmaktadır

 

            Çalışma süresini, olanaklar ölçüsünde haftanın günlerine eşit biçimde bölünüz ve çalışmalarınızı en kolay öğrendiğiniz, dikkatinizi en fazla toplayabildiğiniz zaman dilimlerinde gerçekleştiriniz.

 

NOT: Zamanınızı planlarken başkasını örnek alma gibi bir hataya düşmeyiniz. Çünkü her bireyin algı düzeyi, bilgi, beceri, tutum ve gereksinimleri birbirinden farklıdır. Dolayısıyla en rasyonel (akılcı) planlama kişinin kendi yetenek, bilgi, beceri, tutum ve gereksinimlerine uygun yapılan planlamadır.40+10+10 = 60 dakika düzenini örnek alabilirsiniz.

 

Çalışma Ortamını Ayarlayın

 

            Çalışma ortamı ve koşulları, başarıyı etkileyen önemli faktörlerin başında gelmektedir. Uygun bir çalışma ortamı başarıyı arttıracağı gibi, kişinin kendisini rahat hissetmesini sağlayacak, bu da zamanı etkin kullanmaya ve kişisel verimin yükselmesine neden olacaktır. Uygun çalışma ortamından kasıt, kişinin en yüksek verimle çalışabileceği, uygun çalışma masası, sandalyesi, gerekli ışıklandırma, odanın sıcaklığı, gürültüden uzaklığı, döşemesi, düzenliliği vb gibi faktörlerin varlığıdır.

 

            Bu koşulları sağlayabiliyorsanız verimli ders çalışma yönünde büyük bir adım atmış olursunuz. Eğer evinizde kendinize ait bir çalışma odası yaratma olanağı yoksa evde odanın bir köşesini kendiniz için çalışma yeri olarak ayırın ve dersinize olabildiğinizce motive olun.

 

NOT: Ders çalışırken mutlaka bir masanızın olmasına dikkat edin.

 

Çalışma Kuralları

 

      Her şeyden önce amacınızı belirleyin.

      Amacınıza uygun bir çalışma planı yapın.

      Size zor gelen iki dersi üst üste çalışmayın. Zor dersten sonra size kolay gelen bir dersi seçerek çalışın ve sonra yine zor gelen bir derse çalışarak çalışma düzeninizi oturtun.

      Her gün okulda işlediğiniz konuları mutlaka evde tekrar etmeye çalışın.

      Ders çalışmak için bir yer ayarlayın ve bu yeri ders çalışmak hariç hiçbir işiniz için kullanmayın.

      Planınıza bağlı kalarak her gün aynı saatte ders çalışmaya başlayın.

      Okul dönüşünde hemen ders çalışmaya başlamayın. Mutlaka dinlenin ve sevdiğiniz şeyleri yaparak ders çalışmaya hazırlanın.

      Çalışma odanızı mutlaka havalandırın. Çünkü beyin oksijenle çalışır.

      Dinlenme sürelerini sadece kendinize ayırın. Dersi düşünmeyin ve sadece gevşemeye çalışın.

      Tekrar öğrenmenin kalıcı olmasını sağlayan en önemli yoldur. Okulda öğretmeni çok iyi dinleyin, not alın ve evde bunları mutlaka tekrar edin.

      Çalışma masanızın üstünde ders materyalleri hariç başka hiç bir şey bulundurmayın.

      Çalışacağınız tüm ders materyallerinin bir arada olmasına özen gösterin.

      Çalışma odanızda poster, resim, televizyon, radyo gibi dikkat dağıtıcı araçların olmamasına dikkat edin.

      Mutlaka masada ders çalışma alışkanlığını kazanın.

      Dinlenme sürelerini fazla uzun tutmayın.

      Dinlenme sürelerinde televizyon vb. araçları seyretmeyin.

      Çalıştığınız konuyu anlayamıyorsanız ders çalışmayı bırakın ve anlamanıza engel olan faktörleri ortadan kaldırmaya çalışın.

      Eğlenmek için ayıracağınız zaman dilimlerinde zevkleriniz arasından tercihler yaparak haftanın değişik günlerine dağıtın. Aynı güne iki ayrı zaman ayırmayın. Örneğin, o gün içinde arkadaşlarınıza zaman ayırmışsanız başka bir eğlenceye zaman ayırmayın.

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.09.2015 - Güncelleme: 13.03.2023 13:27 - Görüntülenme: 3016
  Beğen | 508  kişi beğendi